- مشاهده: ۲۶۸

روند فزاینده شیوع دیابت در کشور/ شیوع دیابت در بزرگسالان ایرانی به ۱۴٪ رسیده است.

دکتر باقر لاریجانی، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، در گفت وگو با روابط عمومی‌پژوهشگاه به مناسبت روز جهانی دیابت گفت: افزایش شیوع دیابت در منطقه مدیترانه شرقی و شمال آفریقا طی سه دهه گذشته چشمگیر بوده و افزایش شیوع اضافه وزن و چاقی و کاهش میزان فعالیت بدنی از جمله عوامل موثر در این زمینه بوده است.

به گزارش روابط عمومی‌پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم،دکتر باقر لاریجانی تصریح کرد:  بر اساس نتایج مطالعه ملی STEPs 2021 شیوع دیابت در بزرگسالان حدود ۱۴ درصد و شیوع پیش دیابت حدود ۲۴ درصد برآورد شده است.

دکتر لاریجانی روند فزاینده شیوع دیابت و پیش بینی افزایش 69 درصدی تعداد افراد بالغ مبتلا به دیابت در فاصله زمانی 2010 تا 2030 در کشورهای درحال توسعه و افزایش 30 درصدی دیابت در این گروه سنی در بازه زمانی مذکور در کشورهای توسعه یافته را نگران کننده خواند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه در طول زمان، هیپرگلیسمی ناشی از دیابت، عوارض متعددی ایجاد می‌کند، گفت: بیماری دیابت می‌تواند موجب آترواسکلروزیس شود و بدین دلیل، خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش میدهد. بطور کلی افراد دیابتی، 2 تا 4 برابر احتمال بیشتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی دارند.

فوق تخصص غدد درون ریز با اشاره به عوارض جدی چشمی دیابت در بیماران گفت: رتینوپاتی دیابتی، یک علت مهم کوری است و در اثر آسیب تجمعی طولانی مدت به عروق خونی ظریف شبکیه ایجاد میگردد. به طوری که پس از 15 سال، حدود 2 %افراد بینایی خود را از دست میدهند و حدود 10% بیماران، مشکلات جدی بینایی پیدا میکنند. خطر بروز بیماریهای چشمی در بیماران مبتلا به دیابت، 25 برابر افراد غیردیابتی است. در سال 2010 ،بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، رتینوپاتی دیابتی علت 6.2 %از نابینایی‌های رخ داده در سطح جهان بوده است.

دکتر لاریجانی همچنین دیابت را از جمله علل نارسایی کلیه خواند و اظهار کرد: خطر بیماریهای کلیوی در بیماران دیابتی 17 برابر افراد طبیعی است.

وی با تعریف نوروپاتی دیابتی به عنوان وارد آمدن آسیب به اعصاب در اثر دیابت افزود: این اختلال در بیش از 50 % افراد مبتلا به دیابت رخ میدهد. اگرچه مشکلات مختلفی ممکن است در اثر ابتلا  به نوروپاتی دیابتی رخ دهد، اما علایم شایع عبارتند از گزگز شدن، درد، بی حسی، احساس ضعف در پا و دست ها.

وی ادامه داد: قطع اندام تحتانی در افراد مبتلا به دیابت به علت زخم پای دیابتی نیز یکی دیگر از عوارض قابل توجه است. احتمال آمپوتاسیون اعضای انتهایی افراد مبتلا به دیابت، 15 تا 40 درصد است.

دکتر لاریجانی عوارض ناشی از دیابت را روی طول عمر بیماران دیابتی نیز تاثیرگذار خواند و افزود قابل توجه است که 43 %کل مرگهای رخ داده به علت دیابت در سنین زیر 70 سال بوده است.

دکتر لاریجانی به اثرات اقتصادی بیماری دیابت نیز اشاره کرد و گفت: بسیاری از مرگهای منتسب به دیابت، ناشی از عوارض قلبی- عروقی است. این مرگها، زودهنگام است و بار اقتصادی زیادی را به جامعه تحمیل میکند.

وی ادامه داد: هر چه اپیدمی‌بیماری دیابت گسترده تر می‌شود؛ هزینه این بیماری مشتمل بر تشخیص، درمان و عوارض ناشی از آن نیز افزایش می یابد؛ به طوری که هزینه پزشکی بیماران دیابتی به طور متوسط ۲.۳ برابر بیش از افراد غیر دیابتی است .