- مشاهده: ۲۷۴

در وبینار اقدامات جهانی علیه قطع عضو وضعیت مراقبت از پای دیابتی در ایران تشریح شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، دکتر لاریجانی در جلسه مجازی منطقه ای کارگروه بین المللی پای دیابتی (D-Foot) زخم‌ دیابتی را معضل خاموش یا شیوع فزاینده خواند.

نماینده ایران در کارگروه بین المللی پای دیابتی (D-Foot) در وبینار منطقه ای  به مناسبت روز جهانی دیابت چهارشنبه 26 آبان  و با حضور نمایندگان کشورهای منطقه MENA برگزار شد زخم پای دیابتی را  چالش سلامت مهم در  کشور خواند و  تصریح کرد:  عارضه زخم پای دیابتی یکی از  پرهزینـه تـرین عـوارض مـزمن دیابـت میباشـد و بار مالی عوارض دیابت در ایران یک میلیارد تومان دلار  است که از این میزان 107 میلیون (10.7 درصد) قابل انتساب به زخم پای دیابتی  است.

وی با اشاره به اینکه بار پای دیابتی و قطع اندام تحتانی به ترتیب  5848 و 1573 سال در ایران  است  گفت: بر اساس مطالعه انجام شده در ایران بروز تجمعی زخم پای دیابتی  در یک دوره دو ساله 5.6 درصد  بوده است.

دکتر لاریجانی با تاکید بر اینکه در حقیقت آمـوزش بیماران دیابتی پایه و اساس پیـشگیری و درمـان دیابـت و عـوارض آن اسـت تصریح کرد: بر اساس مطالعات انجام شده بالغ‌بر 25 درصد بیماران دیابتی در طول حیات خود دچار زخم پای دیابتی می‌شوند. این در حالی است که تنها دو سوم این بیماران در نهایت بهبود می یابند. و تا 28 درصد این موارد منجر به آمپوتاسیون می‌گردد.

وی  عوارض بیماری پای دیابتی را   بستری شدن در بیمارستان، عفونت، قطع پا، کاهش کیفیت زندگی و مرگ زودرس خواند و  افزود: خطر قطع عضو  در بیماران دیابتی 15 برابر بیشتر از بیماران بدون دیابت است.

ایشان به لزوم  اقتباس رویکرد چند رشته ای در مراقبت از پای دیابتی هم اشاره کرد و گفت: بر اساس استاندارد ها و پروتکل های جهانی توصیه می‌شود  تیم چند تخصصی  پای دیابتی  متشکل از متخصص غدد، جراح عروق، متخصص قلب ، متخصص بیماری‌های عفونی، جراح ارتوپد، پزشک عمومی، پرستار  باشد. 

 دکتر لاریجانی همچنین گفت:  کلینیک تخصصی  مراقبت از پا  در درمانگاه‌های تخصصی دیابت و بیماری‌های متابولیک پژوهشگاه  دایر است  که در آن خدمات یکپارچه توسط تیم چند رشته ای به بیماران دیابتی دچار عارضه زخم  ارائه می‌شود.

فوق تخصص غدد درون ریز پنج عامل کلیدی برای پیشگیری از بروز زخم پا دیابتی را شامل شناسایی پای در معرض خطر، مشاهده و معاینه منظم، آموزش به بیمار، خانواده و تیم مراقبت تخصصی، استفاده همیشگی از پوشش مناسب پا و درمان علائم پیش از بروز زخم دانست.

دکتر لاریجانی همچنین به اهمیت ظرفیت سازی در بین متخصصان مراقبت های بهداشتی (پزشکان عمومی و پرستاران) اشاره کرد و گفت:  دوره‌های آموزش مهارتی و حرفه ای مراقبت از پای دیابتی که به تایید وزارت بهداشت  هم رسیده است  توسط   گروه تحقیقاتی پای دیابتی برای ارتقای مهارت های فنی و آموزشی در زمینه پای دیابتی برگزار می‌شود  و بیش از 1200 پزشک  پرستار  تا کنون  در این زمینه آموزش دیده اند.

ایشان همچنین به ظرقیت دانشگاه علوم پزشکی تهران در راه اندازی بخش پای دیابتی با همکاری پژوهشگاه  علوم غدد و متابولیسم در بیمارستان درکتر شریعتی تهران اشاره کرد و آن را نخستین  بخش تخصصی مراقبت از پای دیابتی خواند و  افزود: بخش مراقبت از پای دیابتی با در اختیار داشتن 18 تخت بستری تنها مجموعه دولتی خواهد بود که بصورت صرف به ارائه درمان در زمینه زخم پای دیابتی خواهد پرداخت.

 دکتر لاریجانی همچنین به بومی سازی گایدلاین کارگروه  بین المللی  زخم پا دیابتی اشاره کرد و گفت: پژوهشگـاه علـوم غـدد و متابولیسـم بـه عنوان مرکز همکار سـازمان بهداشـت جهانـی در زمینه مدیریـت دیابـت و بـا توجـه بـه برنامـه اسـتراتژیک خود در راسـتای ظرفیت سـازی و توسـعه مدلهای نویـن مراقبتـی و با بهره گیری از متدولوژی استاندارد جهانی اقدام به بومی سازی راهنمـای عملیاتـی پای دیابتی در خصـوص پیشـگیری و درمـان مشـکلات پـای دیابتـی نموده اسـت تا مـورد اسـتفاده تیم مراقبت پـای دیابتی در پیشـگیری و درمـان بیمـاران مبتلا بـه عارضه پـای دیابتی قـرار گیرد.