- مشاهده: ۱۲۲

رئیس شبکه ملی تحقیقات دیابت: تحقیقات جزیره ای در حوزه دیابت راه به جایی نخواهد برد و لازم است همگرایی و بهره گیری از بستر های اماده صورت گیرد.

جلسه شبکه ملی تحقیقات دیابت با مروری بر اقدامات و طرح های جاری در حوزه‌های تحقیقات و مراقبت در دو زمینه زیر ساخت و استقرار با حضور معاونین وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی‌پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم،  در نشست مشترک اعضای شبکه ملی تحقیقات دیابت که با حضور دکتر فرید نجفی، معاون تحقیقات و فناوری، دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت و دکتر قاسم جان بابایی معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دکتر باقر لاریجانی، رئیس شبکه تحقیقات دیابت کشور و دیگر اعضای این شبکه از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور روز سه شنبه ۲۸ اردیبهشت ماه  ۱۴۰۰ برگزار شد، گزارش میزان پیشرفت مطالعات چند مرکزی در بستر شبکه ارائه شد.

در ابتدای این نشست دکتر باقر لاریجانی تدوین چارچوب ارائه خدمت در دیابت، بومی سازی گایدلاین‌های دیابت، پای دیابتی و  روزه داری در بیماران دیابتی و  استقرار سامانه ثبت دیابت و همچنین تعریف فرایند شکل گیری کلینیک های دیابت را از مهمترین اقدامات زیر ساختی در حوزه مراقبت خواند که در شبکه تحقیقات دیابت در جریان است.

وی با اشاره به این که چارچوب ارائه خدمت در دیابت برای تمامی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ارسال شده است ابراز امیدواری کرد که مقدمات  اجرایی شدن آن هر چه زودتر فراهم گردد.

ایشان در همین رابطه گسترش و سطح بندی کلینیک های دیابت بر اساس نیاز و جمعیت تحت پوشش  را اقدامی ارزنده توصیف کرد که با حمایت های معاونت درمان وزارت بهداشت صورت گرفته است و افزود: در این برنامه مقدمات تاسیس حدود 150 کلینیک تخصصی دیابت و بیماری‌های متابولیک با بهره گیری از الگو کلینیک های مستقر در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم فراهم شده است و افزود: امیدواریم که استقرار یک الگوی کشوری بتواند  امر مراقبت را بهبود بخشد.

رئیس شبکه تحقیقات دیابت با اشاره به این که منبع غنی ای از داده‌های منتج از مطالعات با کیفیت بالا در حوزه دیابت در سطوح ملی و فروملی موجود است، تاکید کرد: شاید دیگر در این بازه نیاز به داده‌های اپیدمیولوژیکی نداشته باشیم و باید معطوف به تحلیل و کاربست این داده‌ها شویم.

دکتر لاریجانی با اشاره به اینکه دوره‌های جامع دیابت با توجه به پاندمی اخیر به صورت مجازی و ضبط شده در اختیار پزشکان قرار گرفته است، تصریح کرد: لازم است مطالعاتی در خصوص ارزیابی اندازه اثر این شیوه آموزش انجام شود.

نایب رئیس کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر تدوین برنامه عملیاتی شبکه تحقیقات دیابت در زمینه مراقبت را یکی از اقدامات مهمی خواند که در بستر شبکه تحقیقات دیابت شکل گرفته است که بر اساس آن می‌بایست سیاست گذاری‌ها در سطوح بالادستی به نحوی انجام گیرد که رئوس این برنامه‌ها هر چه سریعتر عملیاتی شوند.

دکتر لاریجانی برنامه عملیاتی شبکه تحقیقات دیابت در زمینه تحقیقات را شامل طراحی نقشه راه دیابت، طراحی مطالعه وضعیت موجود جمعیت از نظر دیابت و ریسک فاکتورها و همچنین مراقبت استاندارد در کلینیک ها خواند و ادامه داد: تحقیقات جزیره ای در حوزه دیابت راه به جایی نخواهد گذاشت و لازم است همگرایی و بهره گیری از بسترهای اماده صورت گیرد.

ایشان انجام مطالعات کشوری مانند مطالعه Diamap ایران، مطالعه Diacare ، مطالعه STEPS،  مطالعه وضعیت مراقبت استاندارد در کلینیک ها و مطب های دیابتی، مطالعه بار بیماری‌ها، مطالعه کشوری عوامل خطر پای دیابتی را از مهمترین اقدامات تحقیقاتی انجام شده توسط این شبکه در حوزه استقرار خواند که داده‌های ذی قیمتی را از جهات مختلف در اختیار قرار میدهد.

در پایان دکتر لاریجانی ارزیابی اثربخشی تحقیقات انجام شده جدید در بهبود روش های تشخیصی، درمانی و پیشگیری از دیابت، بررسی و ارزیابی پایبندی به گایدلاین‌های بومی‌شده و بررسی اثربخشی آن‌ها در زمینه مراقبت در بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی و همچنین ارزیابی به کارگیری یافته‌های علوم پایه از مطالعات پیش بالینی به بالینی و تعمیم مطالعات انجام شده بالینی به جمعیت بیماران دیابتی را از مهمترین سرفصل هایی خواند که می‌بایست در برنامه ریزی‌هایی آتی مورد توجه در این شبکه باشد.

بودجه نیماد با بسیاری کشورها قابل مقایسه نیست/شیوه جدید فراخوان‌ها برای پژوهش‌های تقاضا محور

دکتر فرید نجفی، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت نیز با بیان اینکه بر اساس مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، دیابت هشتمین علت بار بیماری‌ها در دنیاست، گفت: یکی از نکاتی که در کمیته‌های مختلف پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر مورد تاکید است تعیین اولویت ها و نقشه راه بیماری‌هاست که در همه کشور ها مورد تاکید است.

وی ادامه داد: با توجه به این که با محدودیت هایی در زمینه بودجه تحقیقات مواجه هستیم لازم است تا هزینه‌ها به صورت هوشمندانه انجام شود و از این رو تعیین اولویت های پژوهشی با همکاری همه ذینفعان می‌بایست به صورتی باشد که پژوهش های تقاضا محور و موضوعات مورد علاقه در اولویت باشند که در همین راستا موسسه ملی تحقیقات سلامت حمایت های خوبی را نیز در نظر گرفته است.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با تبیین نقش شبکه تحقیقاتی در تعیین نقشه راه پژوهش افزود: لازم است تا همه مراکز تامین بودجه پژوهشی کشور در کنار هم قرار گیرند تا نیازهای اساسی کشور را برطرف کنند.

وی یکی دیگر از اهداف و فعالیتهای مهم شبکه را بحث ترجمان دانش و رساندن نتایج پژوهش ها به بالین، فناوری، اقتصاد و حوزه سیاست گذاری کشور بیان کرد.

دکتر نجفی در پایان ظرفیت پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم در ایجاد فضایی گفتگو محور برای بحث در مورد راه‌های ارتقا شبکه‌های تحقیقاتی را ارزنده و یک الگو توصیف کرد.

جمعیت سالمندان کشور در ۲ تا ۳ دهه آینده به ۲۵ درصد می‌رسد

در بخش دیگری از این جلسه، دکتر علیرضا رییسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت از نقش ملموس، تاثیرگذار و حمایتی پژوهشگاه در تولید شواهد علمی نظام سلامت کشور قدردانی کرد و افزود: لازم است در خصوص هر بیماری مجموعه ای از مباحث شناخت، پیشگیری، کنترل، درمان و توان بخشی، بروز و شیوع بیماریها در کنار هم مورد توجه باشند تا شبکه مراقبت و درمان تمامی این موارد را زیر چتر حمایتی خود بگیرد.

دکتر رئیسی با بیان این که یکی از راه‌های اصلی ارتقا سلامت جامعه  افزایش آگاهی‌های بهداشتی ست، نقش زنان در این زمینه را پررنگ خواند. وی اظهار کرد لازم است سطح پایه خانواده نیز در نگاه شبکه ای مورد توجه قرار بگیرد.

دکتر رییسی حوزه سلامت سالمندان را از آسیب های فعلی سیستم بهداشتی دانست که نیاز به توجه زیادی دارد. وی عنوان کرد که طی ده سه دهه آینده جمعیت سالمندان کشور از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد افزایش خواهد یافت.

معاون وزیر بهداشت: سه چهارم مرگ‌های کرونایی در افراد بالای ۶۰ سال است

در ادامه این نشست، دکتر قاسم جان بابایی، معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به این که 74 درصد مرگ و میر ناشی از  کووید۱۹ در بیماران بالای 60 سال رخ داده است، افزود: با توجه به این که پاندمی اخیر در افراد مبتلا به دیابت و سایر اختلالات متابولیک عوارض وخیم تری دارد، یکی از اهداف مهم معاونت درمان وزارت بهداشت، سامان دهی توزیع و اعتباربخشی داروهای دیابت و انسولین است. وی همچنین پوشش بیمه ای داروهای جدید دیابت را یکی دیگر از مسائل مهم مطرح کرد.

دکتر جان بابایی تدوین گایدلاین بومی دیابت را در ارتقای دانش ارائه دهندگان خدمات درمانی دیابت بسیار تاثیرگذار دانست و اظهار کرد: این راهنماها در حال حاضر در اختیار دانشگاه‌های علوم پزشکی جهت ظرفیت سازی و بهره برداری ارائه دهندگان خدمات سلامت قرار گرفته است.

دکتر جان بابایی استقرار تیم های چند تخصصی در کنترل عوارض متابولیکی بیماران کووید-19 بستری در بیمارستان را در کاهش مرگ و میر اثر گذار خواند .

معاون درمان وزیر بهداشت همچنین ویزیت مجازی بیماران مبتلا به کووید۱۹ از طریق بیمارستان‌های معین در مناطق کم برخوردارتر را تجربه موثری خواند و ابراز امیدواری کرد با تدوین یک مدل این شیوه طرفیت سازی در شرایط پسا کووید هم ادامه پیدا کند.

گفتنی ست در ادامه این جلسه جزئیات مرتبط با پیشرفت های این مطالعات چند مرکزی به تفضیل به سمع اعضای جلسه رسید.